مجتبی کوهکن کارشناس مسائل سیاسی اظهار کرد: اتفاقی که در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه رخ داد، سه حوزه مهم از زیرساختهای رژیم صهیونیستی را تحت تاثیر قرار داد؛ نخست، حوزه نظامی است که اذعان کردهاند روزانه بین ۸۰۰ تا ۹۰۰ میلیون دلار هزینه جنگی داشتهاند. علاوه بر نابودی برخی زیرساختهای نظامی و انهدام آن توسط جمهوری اسلامی، هزینههای مستقیمی نیز بر رژیم صهیونیستی تحمیل شد.
وی افزود: نابودی موسسه تحقیقاتی وایزمن که از آن به عنوان مغز هستهای اسراییل یاد میشد، انهدام بخش های مهمی از پالایشگاه حیفا و تعدادی از زیرساخت های نیروگاهی و برقی، تنها بخشی از خسارات متحمل شده از جانب صهیونیست ها در جنگ ۱۲ روزه بود.
این کارشناس مسائل سیاسی گفت: یکی از مهمترین این موارد، کاهش سرمایهگذاری خارجی است. اسرائیل اقتصادی متکی بر سرمایهگذاری خارجی دارد و در سال ۲۰۲۲ بالغ بر ۲۴ میلیارد دلار سرمایه خارجی جذب کرده بود، اما تنها بهدلیل جنگ غزه، این عدد به حدود ۱۵ میلیارد دلار کاهش یافت. برآورد کارشناسان اقتصادی بر این اساس است که جنگ اخیر نیز سرمایهگذاری خارجی را تا حدود ۵ میلیارد دلار دیگر کاهش دهد؛ بنابراین این موضوع یک ضربه غیر مستقیمی است که اقتصاد رژیم صهیونیستی را تحت شعاع قرار میدهد. از دست رفتن امنیت در سرزمینهای اشغالی باعث کاهش ورود گردشگر، افت تولید ناخالص داخلی و افزایش تقاضا برای مهاجرت از اسرائیل شده است. این پدیده در آیندهای نزدیک تبعات جدی برای اقتصاد و ساختار اجتماعی رژیم خواهد داشت.
وی در ادامه عنوان کرد: اسرائیلیها ابتدا هزینه ۲۰ میلیارد دلاری را مطرح کردند و پس از آن رسانههای این رژیم حرف از هزینههای ۴۰ میلیارد دلاری زدند که البته بنده فکر میکنم خسارات حداقل دوبرابر این رقم است، یعنی رژیم بر اثر حملات ایران، حداقل ۶۰ الی ۸۰ میلیارد دلار هزینه مستقیم دید.
کوهکن با بیان اینکه حملات جمهوری اسلامی ایران به زیرساختهای اقتصادی دشمن، بهویژه بندر حیفا، خسارات قابل توجهی را به این رژیم وارد کرد، گفت: حیفا یکی از بنادر استراتژیک رژیم صهیونیستی است و اسرائیلیها بیش از ۱۰ سال است که روی طرح «آیمک» کار میکنند تا از طریق ترانزیت هند، بندر جفیره، عربستان و اردن و نهایتا حیفا به اهداف اقتصادی خود دست پیدا کنند؛ برنامه کلان این رژیم این بود که حیفا را به استراتژیکترین و مهمترین بندرتجاری بین آسیا، جنوب شرق آسیا، اروپا و شاخ آفریقا تبدیل کند که پیرو حملات موشکی ایران، این بندر با خسارات جدی در حوزه پالایشگاهی، نیروگاهی و زیر ساختی مواجه شد. پیرو این حملات پالایشگاههای رژیم صهیونیستی از مدار خارج شدند.
وی گفت: همچنین حدود ۵ تا ۶ هزار مگاوات از ظرفیت ۲۴ هزار مگاواتی تولید برق اسرائیل از مدار خارج شده و این مسئله علاوه بر آسیب فوری، هزینههای سنگینی برای بازسازی به رژیم تحمیل میکند.